مدت: 3 دقیقه 54 ثانیه/ حجم: 7.16 مگابایت
پس از حمد و ستایش الهى، همانا دنیا روى گردانده، و وداع خویش را اعلام داشته است، و آخرت به ما روى آورده، و پیشروان لشگرش نمایان شد. آگاه باشید! امروز، روز تمرین و آمادگى، و فردا روز مسابقه است، پاداش برندگان، بهشت، و کیفر عقب ماندگان آتش است
آیا کسى هست که پیش از مرگ، از اشتباهات خود، توبه کند؟
آیا کسى هست که قبل از فرا رسیدن روز دشوار قیامت، اعمال نیکى انجام دهد؟
آگاه باشید!
هم اکنون در روزگار آرزوهایید، که مرگ را در پى دارد، پس هر کس در ایام آرزوها، پیش از فرا رسیدن مرگ، عمل نیکو انجام دهد، بهره مند خواهد شد، و مرگ او را زیانى نمى رساند، و آن کس که در روزهاى آرزوها، پیش از فرا رسیدن مرگ کوتاهى کند، زیانکار و مرگ او زیانبار است، همانگونه که به هنگام ترس و ناراحتى براى خدا عمل مى کنید، در روزگار خوشى و کامیابى نیز عمل کنید.
آگاه باشید!
هرگز چیزى مانند بهشت ندیدم که خواستاران آن در خواب غفلت باشند، و نه مانند آتش جهنم، که فراریان آن چنین در خواب فرورفته باشند.
آگاه باشید!
آن کس را که حق، منفعت نرساند، باطل به او زیان خواهد رساند، و آن کس که هدایت، راهنماییش نکند، گمراهى او را به هلاکت افکند
آگاه باشید!
به کوچ کردن فرمان یافتید و براى جمع آورى توشه آخرت راهنمایى شدید،
همانا،
وحشتناکترین چیزى که بر شما مى ترسم، هواپرستى، و آرزوهاى دراز است، پس از این دنیا توشه برگیرید تا فردا خود را با آن حفظ نمایید.
...
(اگر سخنى بتواند مردم را به آخرت گرایى و زهد و تقوا بکشاند همین سخن امام است که مى تواند انسان را از آرزوها جدا کرده و نور امید را در دلها زنده سازد و انسان را نسبت به زشتی ها بیزار کند از جمله هاى شگفت این خطبه آن است که فرمود امروز روز تمرین و فردا روز مسابقه، و جایزه برندگان بهشت است و کیفر عقب ماندگان آتش جهنم خواهد بود در این خطبه معانى ارزشمند در قالب مثل هاى گویا و تشبیهات صحیح جاگرفته است. امام بین دو لفظ (السبقه) و (الغایه) به خاطر اختلاف معنا فاصله انداخته است زیرا سبقت گرفتن در مسابقاتى است مورد علاقه انسان است و این از صفات بهشت است و در راهى که به آتش جهنم مى انجامد بکار گرفته نمى شود از این رو فرمود: السبقه الجنه اما واژه الغایه به معناى پایان در هر مسابقه استعمال مى شود همانگونه که در قرآن خدا به کافران فرماید از دنیا بهره گیرد که پایان شما به سوى آتش است در این خطبه دقت کنید که معنایى ژرف و عمقى دست نایافتنى دارد.)
*نهج البلاغه :ترجمه مرحوم محمد دشتی ره